BOKSLÄPP 

Som avslutning på 2022 års årsmöte fick vi vara med om ett boksläpp, då Elisabeth Hagesund tillsammans med sin son Johan Hagesund, som dessutom är hennes förläggare, presenterade sin debutroman, ”Måndagarna med Robert”, som är en parafras på Per Gunnar Evanders ”Måndagarna med Fanny”. Elisabeth berättade att hon läst ”Måndagarna med Fanny” flera gånger och att hon tyckte mycket om den, men att hon ganska snart hade börjat fundera på att skriva om boken och byta perspektiv i den. Borde inte 70-talets växande kvinnorörelse märkas mera i en roman som även utspelade sig på 70-talet? I stället för Roberts manliga perspektiv ville hon återge boken ur Fannys kvinnliga perspektiv. Hon diktade vidare på Fanny som utvecklades och blev huvudperson, medan Robert hamnade i bakgrunden. Huvudpersonerna karaktäriserar sig själva, inte bara genom vad de säger utan snarare hur de säger det. ”Måndagarna med Robert” är en mycket mera optimistisk roman jämfört med ”Måndagarna med Fanny”, tack vare Elisabeths sätt att gestalta Fanny, som är en framåt tjej i 25-årsåldern, som det förmodligen kommer att gå bra för i fortsättningen också. Elisabeth har lånat flera scener av Evander, men fyller dem med egen dialog och egna händelser. 

Det är djärvt, kanske t.o.m. dumdristigt att skriva en parafras på en av Evanders mest populära romaner, men Elisabeth har lyckats bra, vilket jag även berömmer henne för i min recension av boken i nättidskriften Opulens. Elisabeths presentation av romanen gick hem så pass hos årsmötets deltagare att Evandersällskapets styrelse på stående fot bestämde att vi skulle läsa ”Måndagarna med Robert” i vår läsecirkel i höst.

Thomas Almqvist